Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 2 Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7 Prechod na navigáciu Hlavné menu 8 Prechod na navigáciu vodorovná
Pukanec

Ochutnali ste už sušené moruše?

Ochutnali ste už sušené moruše?

Problém, s ktorým sa už zrejme každý milovník čiernych moruší či viničných jahôd z Pukanca stretol sa volá konzervovanie. Moruše priamo zo stromu chutia skvelo, no doma v ľadničke vydržia len jeden či dva dni. Ako toto chutné, no netrváce ovocie uchovať? Okrem mrazenia existuje aj druhá možnosť – sušenie.

Sušené moruše.K vyskúšaniu konzervovania moruše sušením ma inšpirovala skúsenosť z viedenského Naschmarktu (pozn.: tradičný trh v centre Viedne). Pred rokom alebo dvoma sme práve tu s manželkou narazili na obchodníka z Iránu, ktorý, okrem iného, predával sušené moruše. Hneď sme si kúpili pár deka červenej aj bielej verzie. Treba upozorniť, že tieto sušené moruše boli plody moruše bielej, menej chutnej príbuznej moruše čiernej rastúcej v Pukanci. V Iráne a aj inde na blízkom východe sa tieto plody sušia priamo na slnku a používajú sa napríklad na sladenie nápojov alebo namiesto hrozienok. Na internete je možné nájsť aj viacero predajcov sušenej moruše bielej.

Moruše pred sušením v sušičke ovocia.Čo však moruša čierna – pukanská? Dá sa tiež sušiť? A ako takáto moruša chutí? Toto boli otázky, na ktoré som na internete nenašiel odpoveď. Popri viacerých ponukách sušenej moruše bielej som nenašiel nič o sušenej moruši čiernej. Nezostalo teda nič iné, len zohnať sušičku ovocia a vyskúšať usušiť moruše z Pukanca priamo doma. Môj experiment s tohotoročnou úrodou bol v rodine pozorovaný s pomerne silnou skepsou a sám som do tohto pokusu nevkladal mimoriadne očakávania. O čo väčšie bolo nadšenie, moje i môjho okolia, keď sme ochutnali prvé usušené moruše čierne z Pukanca. Nestalo sa to, čoho sme sa najviac obávali a moruše sa nezmenili na čierne neforemné guličky. Naopak moruše si zachovali tvar a aj svoju sladko – kyslú chuť. Vznikli veľmi príjemné morušové bio cukríky, ktoré navyše ponúkajú možnosť sa po prvýkrát pri jedení moruší nezababrať.

Usušené moruše čierne v sušičke.  P.S. Celá rodina sa už teší na vianočnú verziu – sušené moruše namáčané v čokoláde. Samozrejme len, ak sa tie nasušené dovtedy nezjedia....
Praktické informácie: Doba sušenia moruší bola cca 8 – 10 hodín, sušenie v sušičke ETA Karina na maximálnom výkone (400W).

 

Miloslav Bahna


 

webygroup

Predpoveď počasie

Počasie Pukanec - Svieti.com

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informovať o novinkách na našej stránke prostredníctvom e-mailu. Len po registrácii sa budete môcť zapojiť do diskusie na tejto stránke.

:
:
Zabudli ste heslo
Registrovať

dnes je: 21.5.2019

meniny má: Zina

Aktualizované

14. 5. 2019

Za obsah zodpovedá
Ján Čalovka

Celkom návštev

dnes :

  • Úroveň vytriedenia komunálnych odpadov za predchádzajúci rok 2018

    Úroveň vytriedenia komunálnych odpadov za rok 2018 v obci Pukanec je 12,85%

    27.2.2019 viac
  • Podpora opatrovateľskej služby v obci PUKANEC

    Obec Pukanec realizuje dopytovo - orientovaný projekt s názvom „PODPORA OPATROVATEĽSKEJ SLUŽBY V OBCI PUKANEC“ Trvanie projektu: 01/2019 – 02/2021

    22.1.2019 viac
  • Komunitný plán sociálnych služieb

    11.1.2018 viac
  • Regionálna integrovaná územná stratégia Nitrianskeho kraja na roky 2014-2020

    Záverečné stanovisko

    5.1.2016 viac

17253524

Úvodná stránka